Konkurs kulinarny „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”

plakat-Konkurs kulinarny „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”   do 30 lipca 2020 r.    Urząd Marszałkowski Województwa Opolskiego

Zachęcamy do udziału w  konkursie kulinarnym „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” organizowanym przez Urząd Marszałkowski Województwa Opolskiego.

Celem konkursu jest ocalenie od zapomnienia kuchni tradycyjnej, którą pamiętamy z rodzinnego domu. Niektóre receptury odtwarzamy wiernie, a na inne szukamy nowego sposobu przygotowania i podania. Ten konkurs daje właśnie taką możliwość. Z jednej strony zachęcamy do pokazania rodzinnych tradycji kulinarnych, a z drugiej czekamy na pomysły współczesnych modyfikacji starych przepisów.
Konkurs skierowany jest do:

  • mieszkańców województwa opolskiego (osób fizycznych)
  • kucharzy reprezentujących firmy gastronomiczne
  • właścicieli gospodarstw agroturystycznych, które działają na terenie województwa opolskiego
  • miłośników kuchni lokalnej, zrzeszonych w organizacjach formalnych (KGW, stowarzyszenia, fundacje i inne)

Do konkursu można zgłaszać DANIA OBIADOWE w dwóch kategoriach:

  • „Przepisy ze starych zeszytów”
  • „Opolskie dawne potrawy w nowej odsłonie”

Zgłoszenie dania obiadowego w kategorii „Przepisy ze starych zeszytów” powinno zawierać:

  • Prawidłowo wypełnione i podpisane zgłoszenie (Załącznik nr 1).
  • Dobrej jakości zdjęcia w formacie .jpg (maksymalnie trzy) wykonanej potrawy.
  • Dodatkowo, jeśli jest możliwość, dobrej jakości zdjęcie, skan lub kserokopię starego przepisu np. z rodzinnego zeszytu z przepisami kulinarnymi i/lub zdjęcie osoby wykonującej potrawę i/lub krótki filmik z procesu wykonania potrawy.
  • Podpisaną zgodę i oświadczenia dot. posiadania praw autorskich do zdjęć, akceptacji regulaminu oraz dot. przetwarzania danych osobowych.

Zgłoszenie dania obiadowego w kategorii „Opolskie dawne potrawy w nowej odsłonie” powinno zawierać:

  • Prawidłowo wypełnione i podpisane zgłoszenie (Załącznik nr 2).
  • Dobrej jakości zdjęcia w formacie .jpg (maksymalnie trzy) wykonanej potrawy.
  • Dodatkowo zdjęcie osoby wykonującej potrawę i/lub krótki filmik z procesu wykonania potrawy.
  • Podpisaną zgodę i oświadczenia dot. posiadania praw autorskich do zdjęć, akceptacji regulaminu oraz dot. przetwarzania danych osobowych.

Zgłoszenia wraz z załącznikami należy przesyłać w terminie do 31 lipca 2020 na adres mailowy dziedzictwokulinarne@opolskie.pl lub pocztą  tradycyjną (decyduje data stempla pocztowego) na adres: Departament Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Urząd Marszałkowski Województwa Opolskiego ul. Piastowska 14, 45-082 Opole z dopiskiem „Konkurs Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Opolskie ze smakiem”.
Na Zwycięzców czekają nagrody! 

  • I miejsce – obiad w wybranej restauracji będącej członkiem sieci Dziedzictwo Kulinarne Opolskie do kwoty 500 zł.
  • II miejsce – obiad w wybranej restauracji będącej członkiem sieci Dziedzictwo Kulinarne Opolskie do kwoty 400 zł.
  • III miejsce – obiad w wybranej restauracji będącej członkiem sieci Dziedzictwo Kulinarne Opolskie do kwoty 200 zł.
  • Wyróżnienia – pakiety z produktami żywnościowymi wytworzonymi przez członków sieci Dziedzictwo Kulinarne Opolskie.

Lista restauracji należących do sieci Dziedzictwo Kulinarne Opolskie znajduje się TUTAJ.
Pełna informacja na temat konkursu: NA STRONIE TUTAJ
W razie pytań, zapraszamy do kontaktu pod numerem telefonu: 77 44 82 108 77 44 82 109.

 

pliki do pobrania:
Regulamin konkursu 
Załącznïk nr 1 do Regulaminu - Zgłoszenie kat. I
Załącznïk nr 1 do Regulaminu - Zgłoszenie kat. II


  inne Pozostałe

Projekt Młodzi kreatywni – interaktywni

Projekt Złote książki w górach i miastach jest współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego oraz ze środków budżetu państwa. Przekraczamy granice

100 książek na 100 lat Niepodległości 1918-2018

Biblioteka Cyfrowa

Cyfrowa Wypożyczalnia Publikacji Naukowych Academica

Blog Miejskiej Biblioteki Publicznej

ibukcitywalk

 logo bookcrossing